Konserwacja ziół; sposób 1 – jak suszyć zioła?

listki rzut copy

Suszenie 

Najbardziej znaną i najpowszechniej stosowaną metodą konserwowania ziół jest ich suszenie. Z pewnością też jedną  z najstarszych, o ile nie najstarszą! Proces prosty, łatwy, nie wymagąjacy wiele pracy ni doświadczenia, dający zaś wartościowy surowiec o długiej przydatności do użycia – na ogół około roku. Suszyć można  w zasadzie wszystkie rośliny i wszystkie ich części. Suszenie ma też i tę zaletę, że rośliny tak zakonserwowane łatwo przechowywać i są proste w użyciu. Do robienia mieszanek leczniczych i „tematycznych” często wręcz lepiej używać suszu niż, dajmy na to, świeżego surowca. Łatwiej jest dobrac proporcje    i zestawiać ze soba różnorodne „materiały roślinne”.

Są oczywiście pewne podstawowe zasady, których przy suszeniu ziół należy przestrzegać!

  Podstawową i niezmienną jest:

NIE suszymy roślin na słońcu!

Chodzi głównie o niedopuszczenie do odbarwienia surowca roślinnego. To istotne, ponieważ rośliny odbarwione często tracą sporo swoich cennych wartości, o smaku i estetyce nie wspominając… Dotyczy to zarówno liści, pędów jak i kwiatów albo owoców. Jedynymi częściami roslin nie zmieniającymi na ogół zabarwienia podczas suszenia są nasiona i kora. Ale i tak lepiej im zapewnić  miejsce zacienione, lub wręcz podwyższoną temperaturę (chociaż to nie zawsze jest konieczne).

Jak zatem suszyć?

Do suszenia większości materiału roślinnego wystarczy przewiewne, zacienione miejsce – np strych.

Ziele i liście z pędami można suszyć w pękach, pamiętając, by nie były to zbyt duże pęczki. Kilka, w wyjątkowych przypadkach kilkanaście łodyżek, to maksimum.

Mniejsze liście oraz pozostałe, drobniejsze części roślin, suszymy rozłożone pojedynczą warstwą na specjalnych siatkach, płótnie lub papierze. Nie powinny być układane zbyt ciasno ani leżeć kilkuwartwowo – to może spowodować zaparzanie i kiepską jakość suszu.

Soczyste części roślin oraz kwiaty, łatwo tracące barwy, a często także korzenie i korę, najlepiej suszyć w lekko podwyższonej temperaturze. Doskonale nadają się do tego celu suszarki do grzybów, może też być to po prostu piekarnik. Trzeba tylko pamiętać, by temperatura nie przekroczyła 100 stopni i by piekarnik wyłączyć przed włożeniem roślin. Czas suszenia zawsze zależy od jędrności i soczystości surowca.

Dobrze wysuszony materiał zielarski powinien zachować kształt, kolor jak najbardziej zbliżony do naturalnego oraz specyficzny dla danej rośliny, zazwyczaj przyjemny, zapach.

Tak przygotowane rośliny chowamy do opakowań od razu po stwierdzeniu, ze są już zupełnie suche! To istotne, aby nam się nie kurzyły, nie traciły koloru ani zapachu… Susz przechowujemy w płóciennych workach, tekturowych pudełkach, papierowych torebkach, ewentualnie słoikach lub puszkach blaszanych. Takie szczelnie zamknięte pojemniki przydają się do roślin łatwo chłonących wilgoć (jak płatki kwiatów) albo jeżeli zależy nam na długim zachowaniu aromatu.

Zawsze warto pamiętać o opisaniu opakowań z ziołami – powinny się w tym opisie znaleźć koniecznie: nazwa i data zbioru. To pierwsze ułatwi nam rozpoznanie suszonych roślin, jako że nie wszystkie mają charakterystyczny wygląd (jak płatki kwiatów, owoce itp), czy też zapach (róża, mięta, szałwia).

Dzieki wpisaniu dat łatwo oszacować ilość i jakość naszych zapasów…

Wszystkie te uwagi dotyczą oczywiście suszenia roślin dla użytkowania zielarskiego (kulinarnego, leczniczego, kosmetycznego).

Rośliny ozdobne, suszone do bukietów albo po prostu dla urozmaicenia pomieszczeń nie stawiaja takich wymagań! Ale suszone w sposób „przypadkowy”, poza wartością estetyczną, nie mają innych zastosowań użytkowych!

Udanych doświadczeń z suszeniem roślin życzę – jak ich używać? to już kolejne tematy….

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Konserwacja ziół; sposób 1 – jak suszyć zioła?

  1. Ja używam też kominka do suszenia :) Zrobiony ze starych, bardzo staruch cegieł. Wieszam w woreczku bawełnianym na ciepłych cegiełkach i wszystko, nawet korzenie schną rewelacyjnie :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s