Konserwacja ziół sposób 2; alkohol odc.I

Z jednej strony alkohol jest substancją uznawaną za ważną i cenną na tyle, by nadać mu nazwę „Spiritus Vini” – „Duch Życia”.

Z drugiej – mawia się, że to przyczyna ogromnej ilości nieszczęść, zła i rozpaczy na świecie – co zresztą jest, pośrednio, często prawdziwe.

Nie miejsce tu i nie czas na dywagacje moralno – etyczne, fakt pozostaje faktem – alkohol jest od wieków  bardzo istotnym nośnikiem dla substancji zielarskich.

A zatem….

Konserwacja w alkoholu

dsc_0062

 fot. – Magda Rybak

Alkohole są znane i lubiane, podobnie jak przetwarzanie ziół na wersje alkoholowe. Choćby w domowej produkcji nalewek i likierów. A także win i, nieco już mniej popularnego ostatnimi czasy, ale jednak spotykanego, warzenia piwa oraz sycenia miodu. W dużym stopniu wynika to z zamiłowania do alkoholowych wyrobów jako takich, oraz ich trwałości. Dobrze zrobiona nalewka, wino lub piwo może stać wiele lat bez obaw o zepsucie, a wręcz przeciwnie – stając się coraz lepszym. Częstokroć nie tylko w smaku…

Przy wyrobie własnych, zielarskich alkoholi warto pamietać kilka zasad i rozróżnień:

—–>  wiekszość domowych alkoholi ziołowych to maceraty alkoholowe, czyli zioła (kwiaty, owoce, liście, kora, ziele itp) zalane gotowym alkoholem o różnej mocy procentowej. Tu należą wszystkie nalewki, zioła macerowane w winach albo piwie.  Większość  z nich faktycznie zachowuje cenne właściwości, pod istotnym warunkiem.

NIE zalewamy surowca roślinnego alkoholem mocniejszym niż 70 %!

Przy użyciu wyższego stężenia alkohol zniszczy związki biologicznie czynne zawarte w roślinach. Nie ma to większego znaczenia dla smaku, ma zaś ogromne dla potencjalnej wartości wyrobu. Zresztą, do produkcji wielu nalewek zupełnie wystarcza czysta wódka (35 – 40 %), a często alkohole słabsze.

Sporo, w zasadzie wiekszość nalewek ziołowych dobrze nadaje się do celów spożywczych. Są jednak i takie, których smak lub właściwości wykluczają popijanie „dla przyjemności”. Przykładowo – wyciągi alkoholowe z kasztanowca, konwalii majowej lub jemioły. Takie nalewki przeznaczone są wyłącznie do celów leczniczych, dla osób o konkretnych schorzeniach!

Trzeba też rozróżnić na przykład maceraty winnne: „spożywcze” od tych wyłącznie leczniczych; np zalane winem całe rośliny mniszka lekarskiego (z korzeniem) nie nadają sie do picia jako „wino na co dzień” – i to nie z powodów smakowych! 

Najmniej znane macerowanie w piwie nadaje się przede wszystkim do surowców delikatnych, jak kwiaty albo np szyszki chmielu. Takie właśnie, „chmielowane” (nie „chmielowe”) piwo było stosowane w czasach historycznych  jako łagodny środek nasenny, nawet dla dzieci, po uprzednim rozcieńczeniu pół na pół z wodą.

Maceraty alkoholowe do najprostszy sposób przygotowania ziołowych wyrobów tego typu. Niektóre nalewki smakowe są tak popularne, również do zastosowań leczniczo- profilaktycznych, że zapomina się o innych możliwościach przetworzenia tego samego surowca. Doskonałym przykładem jest owoc orzecha włoskiego i znana powszechnie orzechówka…

 —– > innym sposobem wykorzystania alkoholu jest produkcja win.

 W proponowanym przeze mnie ujęciu tematu

ZIOŁA = ROŚLINY

każde w zasadzie wino staje się „wyrobem zielarskim”…

Z roślin typowo zielarskich, np dzikich owoców lub kwiatów, wina robi się sposobami znanymi od wieków, przy użyciu cukru lub miodu i szczepów drożdży winnych, poprzez beztlenowa fermentację. Pomysłów i przepisów na wina z roślin dziko rosnących można znależć sporo, zarówno w starych książkach kucharskich, winiarskich jak i w internecie. Wina kwiatowe, owocowe i ziołowe, poza oryginalnością smaku, zapachu oraz … samego faktu ich posiadania, często są ciekawym uzupełnieniem chociażby „anty_przeziębieniowej” apteczki.

Bezsprzeczną i wartościową ciekawostką jest wino mniszkowe, godne polecenia tak smakoszom, jak i dbajacym o kondycję organizmu.

Nie mniej oryginalnym pomysłem jest szampan w kwiatów czarnego bzu, napój o niewielkiej ilości %, musujący w sposób naturalny, podobnie zresztą jak oryginalne szampany.

Słowo „szampan” stało sie synonimem wszelkich win musujących, ale mało kto pamięta, że prawdziwy „champagne” to wino produkowane bez żadnych dodatków wzmacniajacych efekt „bąbelków”. Szampan z czarnego bzu zatem w pełni zasługuje na tę nazwę!

 —–> piwa ziołowe, czyli maceraty piwne z ziół

Warzenie piwa w domu jest obecnie zajęciem raczej dla pasjonatów i hobbystów. Piwo się po prostu kupuje – mało kto pomni, iż dla naszych przodków warzenie piwa było czymś oczywistym. Piwa były bardzo popularnym, w zasadzie codziennym napojem, miały różne smaki, różną moc i zastosowania. Różne też były sposoby ich produkcji.  Piszę o tym nie po to, by zachęcać do zakładania domowych warzelni, chociaż niektóre piwa domowe sa bardzo ciekawe i warte zachodu…. Ważne jest coś innego.

Piwo przestało być codziennym napojem.  Zapomnieliśmy o różnych jego rodzajach, sposobach jego spożycia, kulturze wykorzystania piwa, podpiwków, w kolejności – kwasów (np chlebowego).  O piwnych polewkach i piwnych wypiekach…  Przy okazji niejako zupełnie prawie wyszła z użycia maceracja ziół w piwie, a szkoda….

Czy to jest spowodowane jego kupowaniem, a nie robieniem w domach? Wątpię… Raczej modą na inne pożytki – kawę, herbaty, napoje puszkowe itp. Ale piwne maceraty ziołowe, pamiętane czy nie, zachowuja swój potencjał i dają niemałe możliwości zastosowań, także w codziennym użyciu.

 

Piwne i kolejne alkoholowe dywagacje jeszcze „pociągnę”

ciąg dalszy nastąpi….

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Konserwacja ziół sposób 2; alkohol odc.I

  1. Generally I do not read post on blogs, but I wish to say that
    this write-up very compelled me to try and do so!
    Your writing style has been surprised me. Thank you, very
    great article.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s