Zimowe niespodzianki – wpis owocowo kalinowy

Zdarza się czasem, że w środku zimy, czasu pozornie bezowocnego, Natura zaskoczy nas darem w postaci owoców, zachowanych na krzewach, rzadziej drzewach. Owoce zbiera się jesienią, wówczas są najcenniejsze i jest ich najwięcej. Zima to raczej czas, kiedy drzewa i krzewy owocowe stają się stołówką dla ptaków. Tym niemniej, jeżeli znajdziemy drzewko lub krzew oferujące wciąż jeszcze czerwone, pomarańczowe lub fioletowe owoce, możemy je zebrać i przetworzyć.

Koniecznie trzeba się upewnić, czy nie są to owoce trujące!!! Na bezlistnych krzewach bywa to trudniejsze.

Spomiędzy owoców dziko rosnących najłatwiej zimą spotkać na krzewach różę, rokitnik albo kalinę. No i oczywiście jemiołę, ale w tym akurat nic dziwnego – zima to czas jej owocowania!

Inne owoce osypują się zwykle po przemarznięciu.

Wszystkie zbiory zimowe mają już nieco zmieniony zakres działania niż jesienne. Zwykle słabszy. Ale do celów kulinarnych są tak samo przydatne. Pewien problem może stanowić zbiór, jako że owoce pozostajace na gałęziach podczas wiatrów, deszczu i mrozu miękną i trudniej je zrywać. Rzadko dotyczy to róży, ale kaliny, a tym bardziej rokitnika – na pewno…

To wszystko nie oznacza, że z owych szczodrych niespodzianek Natury nie warto skorzystać!

Zagospodarowanie ich jest podobne czy nawet identyczne do sezonowego – z ograniczeniem „technicznym”, wynikajacym ze wspomnianej wcześniej miękkości surowca.

Nie stanowi to wielkiego problemu, wystaczy troche inwencji i ewentualnie modyfikacji przepisów na zagospodarowanie owoców świeżych.

Oto kilka propozycji wykorzystania kaliny:

Uwaga! 

Smak i zapach kaliny są bardzo charakterystyczne i intensywne.

Warto sprawdzić, jak „mają się” do naszych upodobań, zanim zdecydujemy czy i jak je przetwarzać. 

kalina

Kalina w pelnej krasie owocowania

 

Kalina na miodzie:

1 l owoców kaliny (najlepiej całych), 1/2 kg miodu, woda

Owoce przebrac, opłukać. Miód z odrobiną wody ogrzać do zawrzenia, wrzucić kalinę. Ponownie ogrzać przez 5 min., odstawić. Procedurę powtórzyć jeszcze dwukrotnie przez kolejne 2 dni. Trzeciego dnia gorące nałożyć do wyparzonych sloiczków, zakręcić.

Tą metodą można zrobić:

  • „owoce w miodzie” czyli konfiturę; wówczas nie mieszamy owoców podczas ogrzewania, tylko lekko potrząsamy garnkiem
  • Kalinowo – miodowy dżem; w takim razie odwrotnie, przez cały czas ogrzewania dokładnie mieszamy masę

Kalina z jabłkiem

1 kg owoców kaliny, 2 kg jabłek, kilka łyżek miodu, cynamon, gożdziki, imbir lub suszona mięta (do smaku)

Jabłka obrane i pokrojone rozgotowujemy na masę z małymi kawałkami owoców. Dodajemy kalinę, mieszajac starannie trzymamy na malutkim ogniu do zgęstnienia. Dodajemy miód i przyprawy, odstawiamy. Kolejnego dnia ogrzewamy, mieszając starannie od dna; gęstość masy powinna być taka, by dpadała z łyżki miękkimi płatami. Porcjujemy gorące do słoiczków.

Tą samą prawie techniką da się zrobić tzw serki jabłkowe – twardą, slodką masę nadającą się do długiego przechowywania; albo galaretki. Dodatek kaliny, czarnego bzu lub róży bardzo wzbogaca takie wyroby. Wymagają one jednak długiego i starannego gotowania, mieszania i sporej uważności. Do dziś są popularną formą zagospodarowania jabłek np na Litwie.

IMGP7234

Serek jabłkowy – źródło internet

Jabłkowo kalinowy ocet

Wg receptury na ocet jabłkowy, z dodatkiem kaliny

Macerat kalinowy w winie

2 szklanki owoców kaliny, miód, 1 butelka półwytrawnego lub wytrawnego wina

Owoce kaliny zalewamy kilkoma łyżkami miodu, zostawiamy na 1 dzień. Dolewamy wino. Macerujemy 10 dni, potrzasając. Odcedzamy.

Jest to bardzo wartościowe wino dla osób o słabej lub zaburzonej czynności serca. Lub zdrowych rzecz jasna!

To oczywiście tylko kilka propozycji. Pozostają różne soki, syropy, nalewki, dżemy i marmolady z dodatkami lub bez – wyobraźnia, inwencja i własne preferencje bedą najlepszą podpowiedzią!

Smacznego! 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s